ΗΛΕΚΤΡΟΣΠΑΣΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (Η.Σ.Θ.)
Η γενική άποψη για την ΗΣΘ (« ηλεκτροσόκ») είναι πολύ αρνητική, λόγω διαστρεβλωμένων εικόνων που παρουσιάστηκαν στον κινηματογράφο (" Πέταγμα πάνω από τη φωλιά του κούκου", "Το κουρδιστό πορτοκάλι"κ.α.) και στην τηλεόραση και έκαναν τους ανθρώπους να τη φοβούνται, θεωρώντας την ως εργαλείο καταπίεσης ή βασανισμού. Όλα αυτά μπορεί να έχουν κάποια δόση αλήθειας εξ αιτίας των υπερβολών στη χρήση της και της έλλειψης κατάλληλης τεχνολογίας στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής της. Σήμερα όμως αυτές οι τρομακτικές εικόνες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα!
Παρά την εκτεταμένη εσφαλμένη κριτική, η ηλεκτροσπάσμοθεραπεία (Η.Σ.Θ.) παραμένει ένα ισχυρό μέσο για τη θεραπεία της κατάθλιψης ( που δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή) και όχι μόνο! Φαίνεται πως έχει παρόμοια, αλλά ταχύτερη και πιο ισχυρή δράση από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Η Η.Σ.Θ. διεγείρει προοδευτικά τη λειτουργία των νευραμινών, ξεκινώντας από την ντοπαμίνη (DA), στη συνέχεια τη νορεπινεφρίνη (NE) και τέλος τη σεροτονίνη (5HT). Η απάντηση είναι μεγαλύτερη σε ηλικιωμένους ασθενείς με κατάθλιψη (ιδίως σε εκείνους που παρουσιάζουν ψυχωσικά ή μελαγχολικά συμπτώματα ) συγκριτικά με τους ασθενείς μέσης ηλικίας. Κατά την οξεία θεραπεία η Η.Σ.Θ. χορηγείται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα μέχρι και για 6 εβδομάδες. Ο ασθενής βρίσκεται σε γενική αναισθησία κατά τη διαδικασία και έτσι δεν αισθάνεται τίποτε.
Οι κυριότερες ενδείξεις της Η.Σ.Θ. στην κατάθλιψη είναι οι ακόλουθες
1) Οξύς αυτοκτονικός ιδεασμός
2) Ψυχωσικά συμτώματα
3) Ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη
4) Ταχεία επιδείνωση της σωματικής κατάστασης ( άρνηση τροφής)
5) Προηγούμενη πολύ καλή απάντηση
Ανεπιθύμητες ενέργειες
Η Η.Σ.Θ. είναι ασφαλής διαδικασία. Στη σημερινή εποχή, τα ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας είναι ιδιαίτερα χαμηλά, προσεγγίζοντας τους κινδύνους από τη γενική αναισθησία. Εκτός από την αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση, δεν υπάρχουν απόλυτες αντένδειξις Προσοχή απαιτείται σε ασθενείς με καρδιακές αρρυθμίες, βηματοδότη ή ανεύρισμα κοιλιακής αορτής. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γενικά ήπιες και παροδικές. Η ναυτία, η κεφαλαλγία και οι μυαλγίες που τυχόν εμφανιστούν αντιμετωπίζονται εύκολα με αντιεμετικά και αναλγητικά. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι η Η.Σ.Θ. προκαλεί οποιαδήποτε δομική βλάβη του εγκεφάλου. Αντίθετα, σε μελέτες σε ζώα, έχει αποδειχθεί ότι η Η.Σ.Θ. προάγει τη νευρογένεση.
Διέγερση του πνευμογαστρικού νεύρου (ΔΠΝ)
Η διέγερση του πνευμογαστρικού νεύρου είναι μια νέα θεραπεία για την ανθεκτική κατάθλιψη, που πρόσφατα πήρε έγκριση από το FDA, αλλά δεν έχει διαπιστωθεί απόλυτα η αποτελεσματικότητά της. To πνευμογαστρικό νεύρο ξεκινά από τη βάση του εγκεφάλου και καταλήγει μέσω του αυχένα και του θώρακα στο στομάχι. Συμμετέχει στον έλεγχο των μυών που ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή, το λόγο, τη λειτουργία του εντέρου και μεταφέρει αισθητικές πληροφορίες από την κοιλιά στον εγκέφαλο. Επίσης, αυτό το νεύρο έχει ίνες, οι οποίες επηρεάζουν περιοχές του εγκεφάλου, που συμμετέχουν στη ρύθμιση των συναισθημάτων και της διάθεσης. Η ΔΠΝ χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη θεραπεία της ανθεκτικής επιληψίας , αλλά μερικοί από αυτούς τους ασθενείς ανέφεραν βελτίωση της κατάθλιψης και έτσι επεκτάθηκε η χρήση της. Μια συσκευή συνδέεται με το πνευμογαστρικό νεύρο στον αυχένα. Μια απλή μπαταρία/γεννήτρια παλμού συνδέεται στο θωρακικό τοίχωμα (όπως ο βηματοδότης). Η αρχική επέμβαση για την τοποθέτηση της συσκευής γίνεται σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου και διαρκεί μία με δύο ώρες. Οι μπαταρίες διαρκούν 1 με 3 χρόνια και η αλλαγή τους γίνεται εύκολα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες και ήπιες, περιλαμβάνουν βράχος φωνής, πονόλαιμο, βήχα, προβλήματα κατάποσης και ναυτία που υποχωρούν με το χρόνο. Πολλές ασφαλιστικές εταιρίες δεν καλύπτουν το κόστος που φθάνει τα 25.000$.
Επαναλαμβανόμενη Διακρανική Μαγνητική Διέγερση
Είναι μια θεραπεία, στην οποία χρησιμοποιούνται ειδικά ηλεκτρομαγνητικά πηνία και ηλεκτρικό ρεύμα για την ήπια διέγερση πολύ ειδικών περιοχών του εγκεφάλου, χωρίς να γίνεται αναισθησία. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μισή ώρα και γίνεται συνήθως κάθε ημέρα για 2 με 4 εβδομάδες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ( ζάλη ή κεφαλαλγία) είναι ήπιες. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητά της.
Φωτοθεραπεία
Φαίνεται ότι σε μερικούς ανθρώπους υπάρχει δυσλειτουργία στην ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ του φωτός και των νευροδιαβιβαστών, που μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση διαταραχών της διάθεσης. Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν αυτή τη διαταραχή εποχιακά, με έναρξη ή επιδείνωση της νόσου το φθινόπωρο ή το χειμώνα για να ακολουθήσει ύφεση την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Η φωτοθεραπεία είναι η έκθεση είτε σε φυσικό είτε σε τεχνητό φως, ώστε να ρυθμιστεί η υπόφυση στον εγκέφαλο. Αυτός ο αδένας εκκρίνει τη μελετονίνη, η οποία μπορεί να είναι παράγοντας σταθεροποίησης της διάθεσης και του του ύπνου και επηρεάζει και άλλες λειτουργίες (την όρεξη, τη σεξουαλικότητα και την ενεργητικότητα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου