Καλωσόρισμα

Αυτός ο τόπος προσφέρει πλούσια επιστημονική ενημέρωση πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας και όχι μόνο! Θα βρείτε άρθρα που αφορούν την ψυχιατρική, την ψυχολογία, την αυτογνωσία και την αυτοανάπτυξη.
Επιπλέον θα διαβάσετε αποσπάσματα από αληθινές ανθρώπινες ιστορίες, που περιγράφουν γλαφυρά το ταξίδι της ψυχής μέσα από τον πόνο και το σκοτάδι προς το φως και τη γαλήνη. Τέλος δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων πάνω σε συναφή θέματα. Εύχομαι η περιήγησή σας να είναι χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Δεκτές παρατηρήσεις, ερωτήσεις και προτάσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Oι πληροφορίες που παρέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη γνωμάτευση και τη θεραπεία του ειδικού!

Τι είναι η Ψυχοσύνθεση


Η Ψυχοσύνθεση είναι μια ψυχολογική θεωρία και πρακτική, που αναπτύχθηκε από την ψυχανάλυση και εξελίχθηκε στην Ανθρωπιστική-Υπαρξιακή ψυχολογία και ακολούθως στην Υπερπροσωπική ψυχολογία. Εμπνευστής της ο Ιταλός ψυχίατρος Roberto Assagioli (1888-1974). Φίλος του C.G. Jung και μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, ο Assagioli απομακρίνθηκε σταδιακά από τη φροϋδική σκέψη, που θεωρούσε δύσκαμπτη και περιορισμένη, σε σχέση με την ευρύτητα και πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού.
Κεντρική και προτότυπη θέση της Ψυχοσύνθεσης είναι ότι την αναλυτική φάση της ψυχοθεραπείας πρέπει να ακολουθεί μιά συνθετική, που να στοχεύει στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

10/5/08

EΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ DSM-IV


Eπεισόδια της Διάθεσης :

Α) Μείζον Καταθλιπτικό Επεισόδιο: Πέντε (ή περισσότερα) από τα ακόλουθα είναι παρόντα εκ των οποίων τουλάχιστον ένα είναι η καταθλιπτική διάθεση είτε η απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης.

1) καταθλιπτική διάθεση στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας

2) έντονη ελάττωση του ενδιαφέροντος ‘η της ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες.

3) μεταβολή του σωματικού βάρους πάνω από το 5% (ελάττωση ή αύξηση)

4) διαταραχή του ύπνου ( αϋπνία ή υπνηλία)

5) ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση

6) απώλεια ενεργητικότητας

7) αισθήματα αναξιότητας ή απρόσφορης ενοχής

8) ελαττωμένη ικανότητα σκέψης, συγκέντρωσης, αποφασιστικότητας

9) επανερχόμενος αυτοκτονικός ιδεασμός

Β) Μανιακό Επεισόδιο Τρία (ή περισσότερα) από τα ακόλουθα συμπτώματα είναι παρόντα σε μια διακριτή περίοδο (τουλάχιστον μιας εβδομάδας) παθολογικά ανεβασμένης, διαχυτικής ή ευερέθιστης διάθεσης.

1) διογκωμένη αυτοεκτίμηση ή αίσθημα μεγαλείου

2) μειωμένη ανάγκη για ύπνο

3) μεγαλύτερη ομιλητικότητα από ό,τι συνήθως

4) φυγή ιδεών

5) εύκολη περίσπαση της προσοχής

6) γενική αύξηση της δραστηριότητας ή ψυχοκινητική διέγερση

7) υπέρμετρη εμπλοκή σε ευχάριστες δραστηριότητες ( υπερβολικές αγορές, σεξουαλικές αδιακρισίες, ανόητες επιχειρησιακές επενδύσεις κ.λ.π.)

Γ) Μικτό Επεισόδιο Πληρούνται τα προηγούμενα κριτήρια τόσο του Μείζονος Καταθλιπτικού Επεισοδίου σχεδόν καθημερινά για τουλάχιστον για μια εβδομάδα.

Δ) Υπομανιακό Επεισόδιο

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα του Μανιακού Επεισοδίου αλλά πιο ελαφριά και δεν προκαλούν έντονη έκπτωση στην επαγγελματική ή κοινωνική λειτουργικότητα.



Ταξινόμηση των Διαταραχών Διάθεσης ( Mood Disorders)

DSM-IV
Το διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο των ψυχικών διαταραχών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (DSM-IV) που δημοσιεύτηκε το 1994, διακρίνει τις συναισθηματικές διαταραχές στις εξής κατηγορίες:


1) Μείζων καταθλιπτική διαταραχή (μοναδικό επεισόδιο ή υποτροπιάζουσα)


2) Δυσθυμική διαταραχή : Καταθλιπτική διάθεση στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, τις περισσότερες μέρες για τουλάχιστον 2 χρόνια. Παρουσία 2 ή περισσότερων από τα ακόλουθα :

α. Μειωμένη όρεξη ή υπερφαγία

β. Αϋπνία ή υπερυπνία

γ. Χαμηλή ενεργητικότητα ή κόπωση

δ. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

ε. Φτωχή συγκέντρωση ή δυσκολία λήψης αποφάσεων

ζ. Αίσθημα απελπισίας

3) Καταθλιπτική διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (άτυπη) : περιλαμβάνει διαταραχές με καταθλιπτικά στοιχεία, οι οποίες δεν πληρούν τα κριτήρια της Μείζονος Καταθλιπτικής Διαταραχής ή της Δυσθυμικής Διαταραχής: προεμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή ελάσσων καταθλιπτική διαταραχή, υποτροπιάζουσα βραχεία ( από 2 ημέρες έως 2 εβδομάδες) καταθλιπτική συνδρομή, μεταψυχωτική καταθλιπτική διαταραχή της Σχιζοφρένειας, κ.λ.π.


4) Διπολικές Διαταραχές

Διπολική Διαταραχή Ι (μοναδικό μανιακό επεισόδιο, τελευταίο επεισόδιο υπομανιακό, τελευταίο επεισόδιο μανιακό, τελευταίο επεισόδιο μικτό, τελευταίο επεισόδιο καταθλιπτικό, τελευταίο επεισόδιο απροσδιόριστο).

Διπολική Διαταραχή ΙΙ ( επαναλαμβανόμενα Μείζονα Καταθλιπτικά Επεισόδια με Υπομανιακά Επεισόδια ενώ δεν υπήρξε ποτέ ένα μανιακό ή μικτό επεισόδιο))

5) Διπολική Διαταραχή Μη Προσδιοριζόμενη Αλλιώς : δεν πληρεί τα κριτήρια για οποιαδήποτε ειδική Διπολική Διαταραχή.

6) Κυκλοθυμική Διαταραχή : Τουλάχιστον 2 χρόνια παρουσία πολυάριθμων περιόδων με υπομανιακά συμπτώματα και πολυάριθμων περιόδων με καταθλιπτικά συμπτώματα που δεν πληρούν τα κριτήρια ενός μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου.

Άλλες Διαταραχές της Διάθεσης ;

7) Καταθλιπτική διαταραχή λόγω σωματικής νόσου


8) Καταθλιπτική διαταραχή προκαλούμενη από χρήση ουσιών


Δεν υπάρχουν σχόλια: