
Για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάθλιψης χρησιμοποιούνται φάρμακα τα οποία ρυθμίζουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Τα φάρμακα αυτά (αντικαταθλιπτικά) είναι ευρέως διαδεδομένα και αποτελεσματικά στην κατάθλιψη.
Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αυτών των φαρμάκων:
- Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRΙs) : Φλουβοξαμίνη (Dumyrox), Φλουοξετίνη (Ladose), Παροξετίνη (Seroxat), Σιταλοπράμη (Seropran), Eσιταλοπράμη (Cipralex,Entact), Σερταλίνη (Zoloft)
- Eκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης (SNRΙs) : Βενλαφαξίνη (Efexor XR), Nτουλοξετίνη (Cymbalta, Xeristar).
-Noραδρενεργικά και Ειδικά Σεροτονινεργικά (NASSA) : Mιρταζαπίνη ( Remeron)
-Αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (MAOIs) : Μολκοβεμίδη ( Aurorix)
- Τρικυκλικά (TCAs) : Αμιτριπτιλίνη ( Saroten), (Minitran = Aμιτριπτιλίνη + Περφαιναζίνη), Δοξεπίνη ( Sinequan), Maπροτιλίνη (Ludiomil), Nορτριπτιλίνη (Nortilen), Tραζοδόνη (Τrittico) , Χλωριμιπραμίνη (Anafranil).
Tα ΤCAς και οι MAOIs είναι τα πιο παλαιά αντικαταθλιπτικά (χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά στις δεκαετίες από το 1950 έως και 1980), αλλά σήμερα χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά, λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών και της τοξικότητάς τους. Και οι δύο κατηγορίες χρησιμοποιούνται σήμερα σε ασθενείς των οποίων η νόσος δεν απαντά σε νεότερα αντικαταθλιπτικά.
-Αναστολείς Επαναπρόσληψης Νοραδρεναλίνης και Ντοπαμίνης: Βουπροπιόνη (Wellbutrin)
Τα αντικαταθλιπτικά είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 70-80% των περιπτώσεων με μείζονα κατάθλιψη Στο υπόλοιπο ποσοστό, το αντικαταθλιπτικό αποτέλεσμα μπορεί να ενισχυθεί με προσθήκη αλάτων λιθίου, καρβαμαζεπίνης, τριιωδοθυρονίνης (Τ3), κ. α.
Φάρμακα αντιμανιακά και προφύλαξης της διπολικής διαταραχής
Για την πρόληψη των υποτροπών των συναισθηματικών διαταραχών και κυρίως της διπολικής διαταραχής (μανιακών-καταθλιπτικών επεισοδίων) και της μονοπολικής κατάθλιψης καθώς και για τη θεραπεία της οξείας μανίας χρησιμοποιούνται τα άλατα λιθίου και τα αντιεπιληπτικά φάρμακα καρβαμαζεπίνη και βαλπροϊκό νάτριο κυρίως, καθώς και νεώτερα αντιεπιληπτικά όπως η λαμοτριγίνη , η γκαμπαπεντίνη, κ.α. Ορισμένα νευροληπτικά έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά όχι μόνο στην φάση της οξείας μανίας αλλά και στην πρόληψη των υποτροπών ( συνήθως μαζί με κλασικούς σταθεροποιητές).
1 σχόλιο:
δεν έχω να πω κάτι για την ολη παρουσίαση. δεν έχω τις γνώσεις εξάλλου. είναι πολύ ενδιαφέρον κ κατατοπιστικό το μπλοκ σου γιατρε κ υπέροχες οι εικόνες που το συνοδεύουν.
Δημοσίευση σχολίου