Καλωσόρισμα

Αυτός ο τόπος προσφέρει πλούσια επιστημονική ενημέρωση πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας και όχι μόνο! Θα βρείτε άρθρα που αφορούν την ψυχιατρική, την ψυχολογία, την αυτογνωσία και την αυτοανάπτυξη.
Επιπλέον θα διαβάσετε αποσπάσματα από αληθινές ανθρώπινες ιστορίες, που περιγράφουν γλαφυρά το ταξίδι της ψυχής μέσα από τον πόνο και το σκοτάδι προς το φως και τη γαλήνη. Τέλος δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων πάνω σε συναφή θέματα. Εύχομαι η περιήγησή σας να είναι χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Δεκτές παρατηρήσεις, ερωτήσεις και προτάσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Oι πληροφορίες που παρέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη γνωμάτευση και τη θεραπεία του ειδικού!

Τι είναι η Ψυχοσύνθεση


Η Ψυχοσύνθεση είναι μια ψυχολογική θεωρία και πρακτική, που αναπτύχθηκε από την ψυχανάλυση και εξελίχθηκε στην Ανθρωπιστική-Υπαρξιακή ψυχολογία και ακολούθως στην Υπερπροσωπική ψυχολογία. Εμπνευστής της ο Ιταλός ψυχίατρος Roberto Assagioli (1888-1974). Φίλος του C.G. Jung και μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, ο Assagioli απομακρίνθηκε σταδιακά από τη φροϋδική σκέψη, που θεωρούσε δύσκαμπτη και περιορισμένη, σε σχέση με την ευρύτητα και πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού.
Κεντρική και προτότυπη θέση της Ψυχοσύνθεσης είναι ότι την αναλυτική φάση της ψυχοθεραπείας πρέπει να ακολουθεί μιά συνθετική, που να στοχεύει στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

25/5/08

Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάθλιψης χρησιμοποιούνται φάρμακα τα οποία ρυθμίζουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Τα φάρμακα αυτά (αντικαταθλιπτικά) είναι ευρέως διαδεδομένα και αποτελεσματικά στην κατάθλιψη.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αυτών των φαρμάκων:


- Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRΙs) : Φλουβοξαμίνη (Dumyrox), Φλουοξετίνη (Ladose), Παροξετίνη (Seroxat), Σιταλοπράμη (Seropran), Eσιταλοπράμη (Cipralex,Entact), Σερταλίνη (Zoloft)


- Eκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης (SNRΙs) : Βενλαφαξίνη (Efexor XR), Nτουλοξετίνη (Cymbalta, Xeristar).

-Noραδρενεργικά και Ειδικά Σεροτονινεργικά (NASSA) : Mιρταζαπίνη ( Remeron)

-Αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (MAOIs) : Μολκοβεμίδη ( Aurorix)

- Τρικυκλικά (TCAs) : Αμιτριπτιλίνη ( Saroten), (Minitran = Aμιτριπτιλίνη + Περφαιναζίνη), Δοξεπίνη ( Sinequan), Maπροτιλίνη (Ludiomil), Nορτριπτιλίνη (Nortilen), Tραζοδόνη (Τrittico) , Χλωριμιπραμίνη (Anafranil).

Tα ΤCAς και οι MAOIs είναι τα πιο παλαιά αντικαταθλιπτικά (χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά στις δεκαετίες από το 1950 έως και 1980), αλλά σήμερα χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά, λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών και της τοξικότητάς τους. Και οι δύο κατηγορίες χρησιμοποιούνται σήμερα σε ασθενείς των οποίων η νόσος δεν απαντά σε νεότερα αντικαταθλιπτικά.

-Αναστολείς Επαναπρόσληψης Νοραδρεναλίνης και Ντοπαμίνης: Βουπροπιόνη (Wellbutrin)

Τα αντικαταθλιπτικά είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 70-80% των περιπτώσεων με μείζονα κατάθλιψη Στο υπόλοιπο ποσοστό, το αντικαταθλιπτικό αποτέλεσμα μπορεί να ενισχυθεί με προσθήκη αλάτων λιθίου, καρβαμαζεπίνης, τριιωδοθυρονίνης (Τ3), κ. α.

Φάρμακα αντιμανιακά και προφύλαξης της διπολικής διαταραχής

Για την πρόληψη των υποτροπών των συναισθηματικών διαταραχών και κυρίως της διπολικής διαταραχής (μανιακών-καταθλιπτικών επεισοδίων) και της μονοπολικής κατάθλιψης καθώς και για τη θεραπεία της οξείας μανίας χρησιμοποιούνται τα άλατα λιθίου και τα αντιεπιληπτικά φάρμακα καρβαμαζεπίνη και βαλπροϊκό νάτριο κυρίως, καθώς και νεώτερα αντιεπιληπτικά όπως η λαμοτριγίνη , η γκαμπαπεντίνη, κ.α. Ορισμένα νευροληπτικά έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά όχι μόνο στην φάση της οξείας μανίας αλλά και στην πρόληψη των υποτροπών ( συνήθως μαζί με κλασικούς σταθεροποιητές).


1 σχόλιο:

fotini είπε...

δεν έχω να πω κάτι για την ολη παρουσίαση. δεν έχω τις γνώσεις εξάλλου. είναι πολύ ενδιαφέρον κ κατατοπιστικό το μπλοκ σου γιατρε κ υπέροχες οι εικόνες που το συνοδεύουν.