Καλωσόρισμα

Αυτός ο τόπος προσφέρει πλούσια επιστημονική ενημέρωση πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας και όχι μόνο! Θα βρείτε άρθρα που αφορούν την ψυχιατρική, την ψυχολογία, την αυτογνωσία και την αυτοανάπτυξη.
Επιπλέον θα διαβάσετε αποσπάσματα από αληθινές ανθρώπινες ιστορίες, που περιγράφουν γλαφυρά το ταξίδι της ψυχής μέσα από τον πόνο και το σκοτάδι προς το φως και τη γαλήνη. Τέλος δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων πάνω σε συναφή θέματα. Εύχομαι η περιήγησή σας να είναι χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Δεκτές παρατηρήσεις, ερωτήσεις και προτάσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Oι πληροφορίες που παρέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη γνωμάτευση και τη θεραπεία του ειδικού!

Τι είναι η Ψυχοσύνθεση


Η Ψυχοσύνθεση είναι μια ψυχολογική θεωρία και πρακτική, που αναπτύχθηκε από την ψυχανάλυση και εξελίχθηκε στην Ανθρωπιστική-Υπαρξιακή ψυχολογία και ακολούθως στην Υπερπροσωπική ψυχολογία. Εμπνευστής της ο Ιταλός ψυχίατρος Roberto Assagioli (1888-1974). Φίλος του C.G. Jung και μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, ο Assagioli απομακρίνθηκε σταδιακά από τη φροϋδική σκέψη, που θεωρούσε δύσκαμπτη και περιορισμένη, σε σχέση με την ευρύτητα και πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού.
Κεντρική και προτότυπη θέση της Ψυχοσύνθεσης είναι ότι την αναλυτική φάση της ψυχοθεραπείας πρέπει να ακολουθεί μιά συνθετική, που να στοχεύει στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

11/5/08

ΣΥΓΚΑΛΥΜΜΕΝΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ



Ένας από τους λόγους που το μεγαλύτερο μέρος των καταθλιπτικών παραμένουν αδιάγνωστοι, είναι το γεγονός ότι η κατάθλιψη συχνά εμφανίζεται με άτυπη συμπτωματολογία. Στην κλινική εικόνα πολλές φορές κυριαρχούν τα σωματικά συμπτώματα, ενώ τα ψυχικά εκδηλώνονται με υποκλινική μορφή. Η ένταση των σωματικών συμπτωμάτων μπορεί να παρασύρει τον ιατρό σε λανθασμένη διάγνωση, αν αυτός δεν είναι ευαισθητοποιημένος και γνώστης της σωματικής και ψυχικής συμπτωματολογίας της κατάθλιψης.

Στα νήπια παρατηρείται η «ανακλητική» κατάθλιψη του Spitz. Αποδίδεται στον αποχωρισμό τους τη μητέρα τους και εκδηλώνεται με καθυστέρηση της σωματικής, νοητικής, και συναισθηματικής ανάπτυξης του νηπίου.


Στα μικρά παιδιά, συχνά καταθλιπτικά συμπτώματα μπορεί να είναι η εγκόπριση, οι διαταραχές του ύπνου, οι διαταραχές της όρεξης, το παροξυσμικό κλάμα, οι στερεοτυπίες και η υπερβολική ενασχόληση με τα γεννητικά όργανα.



Στα μεγαλύτερα παιδιά συχνά παρατηρείται ενούρηση, νυκτερινός τρόμος, υπερβολική ενασχόληση με τα γεννητικά όργανα και παροξυσμικό κλάμα.

Στα παιδιά της σχολικής ηλικίας, η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί με ονυχοφαγία, ενούρηση, κλάμα, ανυπακοή, μικροκλοπές, φυγές από το σπίτι και σχολική φοβία. Στους εφήβους εκδηλώνεται με μεγαλύτερη συχνότητα ευερεθιστότητα, κοινωνική απόσυρση και αντικοινωνική συμπεριφορά. Συχνές είναι επίσης και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής (ψυχογενής ανορεξία και βουλιμία)


Στους υπερήλικες τα συχνότερα σωματικά συμπτώματα είναι αϋπνία, ανορεξία, απώλεια βάρους, κεφαλαλγίες, ζάλη και αίσθηση σωματικής κόπωσης. Στα ηλικιωμένα άτομα είναι δύσκολη η διαφοροδιάγνωση της «ψευδοάνοιας» (καταθλιπτικό ισοδύναμο) από την πραγματική άνοια, μια και στις δύο περιπτώσεις τα αρχικά συμπτώματα είναι η έκπτωση της μνήμης και οι διαταραχές της συγκέντρωσης.

Ορισμένα «ψυχοσωματικά» νοσήματα (όπως π.χ. η συνδρομή του ευερέθιστου εντέρου) έχουν έντονες καταθλιπτικές προσμίξεις και ανταποκρίνονται στην αντικαταθλιπτική αγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: