Καλωσόρισμα

Αυτός ο τόπος προσφέρει πλούσια επιστημονική ενημέρωση πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας και όχι μόνο! Θα βρείτε άρθρα που αφορούν την ψυχιατρική, την ψυχολογία, την αυτογνωσία και την αυτοανάπτυξη.
Επιπλέον θα διαβάσετε αποσπάσματα από αληθινές ανθρώπινες ιστορίες, που περιγράφουν γλαφυρά το ταξίδι της ψυχής μέσα από τον πόνο και το σκοτάδι προς το φως και τη γαλήνη. Τέλος δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων πάνω σε συναφή θέματα. Εύχομαι η περιήγησή σας να είναι χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Δεκτές παρατηρήσεις, ερωτήσεις και προτάσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Oι πληροφορίες που παρέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη γνωμάτευση και τη θεραπεία του ειδικού!

Τι είναι η Ψυχοσύνθεση


Η Ψυχοσύνθεση είναι μια ψυχολογική θεωρία και πρακτική, που αναπτύχθηκε από την ψυχανάλυση και εξελίχθηκε στην Ανθρωπιστική-Υπαρξιακή ψυχολογία και ακολούθως στην Υπερπροσωπική ψυχολογία. Εμπνευστής της ο Ιταλός ψυχίατρος Roberto Assagioli (1888-1974). Φίλος του C.G. Jung και μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, ο Assagioli απομακρίνθηκε σταδιακά από τη φροϋδική σκέψη, που θεωρούσε δύσκαμπτη και περιορισμένη, σε σχέση με την ευρύτητα και πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού.
Κεντρική και προτότυπη θέση της Ψυχοσύνθεσης είναι ότι την αναλυτική φάση της ψυχοθεραπείας πρέπει να ακολουθεί μιά συνθετική, που να στοχεύει στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

19/4/08

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΧΩΔΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

Για τη διαταραχή πανικού παρατηρήθηκε κίνδυνος νόσησης περίπου 13% στους συγγενείς των πασχόντων έναντι 1%-3% στους συγγενείς των μαρτύρων. Η συχνότητα εκδήλωσης της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής διαπιστώθηκε ότι είναι αυξημένη στους πρώτου βαθμού συγγενείς των πασχόντων από τη διαταραχή (19,5%), σε σύγκριση με το 3,4% στους συγγενείς των μαρτύρων. Όσον αφορά στις φοβικές δ. έχουμε 31% για την απλή φοβία έναντι 3%-4% στους μάρτυρες.
Η διαπίστωση ότι στους μονοζυγωτικούς διδύμους (έχουν κοινά όλα τα γονίδιά τους) παρατηρείται μεγαλύτερος βαθμός συμφωνίας για εκδήλωση αγχώδους διαταραχής σε σχέση με τους διζυγωτικούς διδύμους ( έχουν κοινά μόνο τα μισά τους γονίδια), 41% έναντι 4%, συνηγορεί υπέρ της θεωρίας ότι γενετικοί συντελεστές συμβάλλουν αποφασιστικά στην φαινοτυπική έκφραση της διαταραχής, αν και ο βαθμός αυτός δεν είναι 100% όπως θα αναμενόταν .
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι φαίνεται να μεταβιβάζεται μια νευρωσική προδιάθεση για εκδήλωση αγχώδους διαταραχής στις οικογένειες των ασθενών. Περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των διαταραχών, χωρίς να γνωρίζουμε πως αλληλεπιδρούν με τους γενετικούς συντελεστές. Η πολυγονιδιακή-πολυπαραγοντική θεωρία κατά την οποία μεγάλος αριθμός γονιδίων μαζί με τυχαίους περιβαλλοντικούς παράγοντες δρουν αθροιστικά στην παραγωγή ευαισθησίας για εκδήλωση αγχώδους Δ., φαίνεται προς το παρόν επικρατέστερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: