Καλωσόρισμα

Αυτός ο τόπος προσφέρει πλούσια επιστημονική ενημέρωση πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας και όχι μόνο! Θα βρείτε άρθρα που αφορούν την ψυχιατρική, την ψυχολογία, την αυτογνωσία και την αυτοανάπτυξη.
Επιπλέον θα διαβάσετε αποσπάσματα από αληθινές ανθρώπινες ιστορίες, που περιγράφουν γλαφυρά το ταξίδι της ψυχής μέσα από τον πόνο και το σκοτάδι προς το φως και τη γαλήνη. Τέλος δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων πάνω σε συναφή θέματα. Εύχομαι η περιήγησή σας να είναι χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Δεκτές παρατηρήσεις, ερωτήσεις και προτάσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Oι πληροφορίες που παρέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη γνωμάτευση και τη θεραπεία του ειδικού!

Τι είναι η Ψυχοσύνθεση


Η Ψυχοσύνθεση είναι μια ψυχολογική θεωρία και πρακτική, που αναπτύχθηκε από την ψυχανάλυση και εξελίχθηκε στην Ανθρωπιστική-Υπαρξιακή ψυχολογία και ακολούθως στην Υπερπροσωπική ψυχολογία. Εμπνευστής της ο Ιταλός ψυχίατρος Roberto Assagioli (1888-1974). Φίλος του C.G. Jung και μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, ο Assagioli απομακρίνθηκε σταδιακά από τη φροϋδική σκέψη, που θεωρούσε δύσκαμπτη και περιορισμένη, σε σχέση με την ευρύτητα και πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού.
Κεντρική και προτότυπη θέση της Ψυχοσύνθεσης είναι ότι την αναλυτική φάση της ψυχοθεραπείας πρέπει να ακολουθεί μιά συνθετική, που να στοχεύει στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

21/6/08

H ΟΡΘΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ

Μερικές συμβουλές σε συγγενείς και φίλους.

Τι να μην τους λέμε

Τι να τους λέμε

« Προσπάθησε να το ξεπεράσεις, όλοι έχουν προβλήματα. Πρέπει να τα καταφέρεις μόνος σου.»

« Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια όπως άλλες. Δεν μπορείς να την ξεπεράσεις χωρίς ειδική θεραπεία. Με τη θεραπεία το 80-90% των ασθενών βελτιώνονται ή θεραπεύονται πλήρως.»

" Αντί να κάθεσαι κλεισμένος και να παραπονιέσαι βγές, συνάντησε κόσμο και θα δεις ότι θα αισθανθείς καλύτερα. Κάνε κάτι χρήσιμο, δούλεψε και θα δεις ότι θα σου περάσουν όλα...»

«Δεν είναι όλα τόσο άσχημα όσο σου φαίνονται. Είναι τα μαύρα γυαλιά της κατάθλιψης που σε κάνουν να τα βλέπεις όλα μαύρα.»

«Κοίταξε αυτούς που είναι χειρότερα από εσένα και έχουν πραγματικά προβλήματα. Εσύ έχεις δουλειά, υγεία είσαι νέος. Τι σου λείπει

«Συχνά δεν υπάρχουν εμφανείς εξωτερικοί λόγοι για την κατάθλιψη, που προκαλείται από βιοχημική δυσλειτουργία του εγκεφάλου. Δεν χρειάζεται να νιώθεις ένοχος».

«Εάν είσαι πραγματικά άσχημα είναι καλύτερα να αφήσεις αυτή τη δουλειά. ( ή τη σχέση ή την πόλη)».

«Κοίταξε, όσο αισθάνεσαι άσχημα μη πάρεις σοβαρές αποφάσεις. Μην παραιτηθείς, μην χωρίσεις, μην πουλήσεις το σπίτι. Μπορεί όταν γίνεις καλά να δεις τα πράγματα διαφορετικά..»

«Κοίταξε να μην τοξινοθείς από τα φάρμακα».

«Τα σύγχρονα φάρμακα δεν βλάπτουν τον οργανισμό, όταν ακολουθούνται οι οδηγίες του ιατρού.»

Τι μπορεί να σου κάνει ένα χάπι; Ναι ,θα σε ηρεμήσει αλλά μη φαντάζεσαι ότι θα σου λύσει τα προβλήματα»

« Τα αντικαταθλιπτικά, χωρίς να είναι ηρεμιστικά μειώνουν το άγχος,αλλά κυρίως βελτιώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Σίγουρα δεν σου λύνουν τα προβλήματα, αλλά σε βοηθούν να τα αντιμετωπίσεις με καθαρό μυαλό».

«Τώρα που είσαι καλύτερα δεν χρειάζεται να παίρνεις φάρμακα. Πρόσεχε μην εθιστείς και δεν μπορείς να τα κόψεις».

«Είναι αλήθεια, τώρα είσαι καλύτερα, αλλά πρέπει να συνεχίσεις την προφυλακτική θεραπεία όσο χρόνο σου υπέδειξε ο ψυχίατρός σου. Δεν πρέπει να διατρέξεις τον κίνδυνο μιας υποτροπής. Θυμάσαι πόσο άσχημα ήσουν; Τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι εθιστικά και μπορείς να τα διακόψεις με ευκολία.»1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε. Πολύ καλό Blog!