Καλωσόρισμα

Αυτός ο τόπος προσφέρει πλούσια επιστημονική ενημέρωση πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας και όχι μόνο! Θα βρείτε άρθρα που αφορούν την ψυχιατρική, την ψυχολογία, την αυτογνωσία και την αυτοανάπτυξη.
Επιπλέον θα διαβάσετε αποσπάσματα από αληθινές ανθρώπινες ιστορίες, που περιγράφουν γλαφυρά το ταξίδι της ψυχής μέσα από τον πόνο και το σκοτάδι προς το φως και τη γαλήνη. Τέλος δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων πάνω σε συναφή θέματα. Εύχομαι η περιήγησή σας να είναι χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Δεκτές παρατηρήσεις, ερωτήσεις και προτάσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Oι πληροφορίες που παρέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη γνωμάτευση και τη θεραπεία του ειδικού!

Τι είναι η Ψυχοσύνθεση


Η Ψυχοσύνθεση είναι μια ψυχολογική θεωρία και πρακτική, που αναπτύχθηκε από την ψυχανάλυση και εξελίχθηκε στην Ανθρωπιστική-Υπαρξιακή ψυχολογία και ακολούθως στην Υπερπροσωπική ψυχολογία. Εμπνευστής της ο Ιταλός ψυχίατρος Roberto Assagioli (1888-1974). Φίλος του C.G. Jung και μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, ο Assagioli απομακρίνθηκε σταδιακά από τη φροϋδική σκέψη, που θεωρούσε δύσκαμπτη και περιορισμένη, σε σχέση με την ευρύτητα και πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού.
Κεντρική και προτότυπη θέση της Ψυχοσύνθεσης είναι ότι την αναλυτική φάση της ψυχοθεραπείας πρέπει να ακολουθεί μιά συνθετική, που να στοχεύει στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

28/6/08

ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑ


Έχουν μεταφερθεί αποσπασματικές πληροφορίες στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από μη ειδικούς, σχετικά με την αύξηση της αυτοκτονικής συμπεριφοράς σε ασθενείς υπό αντικαταθλιπτική αγωγή, γεγονός που οδήγησε σε ανακρίβειες και παραποιήσεις της αλήθειας , προκαλώντας αδικαιολόγητη ανησυχία στους ασθενείς υπό αγωγή, αλλά κυρίως σ’αυτούς που χρειάζονται να αρχίσουν την αγωγή.

Να δούμε πως έχουν ακριβώς τα γεγονότα. Ο Αμερικανικός οργανισμός για τον έλεγχο των φαρμάκων (Food and Drug Administration : FDA ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά σε νεαρούς ασθενείς και στους πρώτους δύο μήνες της θεραπείας, αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας και υποχρέωσε τις φαρμακευτικές εταιρίες να αναγράφουν την σχετική προειδοποίηση στα φύλλα οδηγιών. Η πρωτοβουλία του FDA είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας, που άρχισε το 2005, και αφορούσε εβδομήντα χιλιάδες ασθενείς σε θεραπεία με αντικαταθλιπτικά. Η έρευνα υπογράμμισε εντούτοις ότι η μη θεραπευμένη κατάθλιψη οδηγεί σε πολλαπλάσιο κίνδυνο αυτοκτονίας και ο Steven Galson, διευθυντής του κέντρου για την αξιολόγηση και την έρευνα των φαρμάκων του FDA, συμβουλεύει τους ασθενείς σε αγωγή με αντικαταθλιπτικά να μη διακόψουν τη θεραπεία τους. Σύμφωνα με τον Hagop Soren Akiskal, του Διεθνούς Κέντρου για τις Διαταραχές του Συναισθήματος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, μια ορθολογική χρήση των αντικαταθλιπτικών, στην πραγματικότητα προφυλάσσει τους ασθενείς από αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Η μελέτη έδειξε ότι, μετά την ηλικία των 25 χρόνων, η αύξηση του κινδύνου δεν υπάρχει και αντίθετα μειώνεται στους ασθενείς πάνω από τα 65.

Η αύξηση των αυτοκτονιών στις πρώτες φάσεις της αντικαταθλιπτικής θεραπείας οφείλεται στην αύξηση της σωματικής ενέργειας του ασθενούς, πριν από την βελτίωση του συναισθήματος, που ακολουθεί με μικρή καθυστέρηση. Ο ασθενής, δηλαδή, διαθέτει την απαιτούμενη ενέργεια που απαιτείται για να υλοποιήσει την πράξη του. Ο ψυχίατρος, που γνωρίζει αυτή την προσωρινή δυναμική της αντικαταθλιπτικής θεραπείας, δίνει την κατάλληλες οδηγίες στον νεαρό ασθενή και στους οικείους του, εκμηδενίζοντας τελείως τον κίνδυνο. Η αντικαταθλιπτική θεραπεία απαιτεί αρκετές εβδομάδες για να δώσει το πλήρες αποτέλεσμα και θα πρέπει να επιτηρούνται οι ασθενείς το πρώτο διάστημα. Για να αντιμετωπισθεί το επί πλέον άγχος της αρχικής περιόδου μπορούν να συγχορηγηθούν αγχολυτικά.




Δεν υπάρχουν σχόλια: